Inwoner achter laptop die waardebepaling woz van haar huis bekijkt

Waardebepaling WOZ

Ieder jaar bepaalt uw gemeente hoeveel uw huis, bedrijfspand of ander onroerend goed waard is. Dat is de WOZ-waarde. Het moment waarop de waarde van uw huis wordt vastgesteld is de peildatum. Voor de WOZ-waarde is de peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. 

Gratis bezwaar maken

Er zijn bedrijven die reclame maken en aangeven dat zij ‘gratis’ bezwaar voor u kunnen maken. Bezwaar maken is bij Cocensus altijd gratis, u hoeft daarvoor geen no-cure no-pay bureau in te schakelen. Neem daarom altijd eerst zelf contact met ons op, dan kunnen wij met u de waarde van uw huis bespreken en deze aanpassen als blijkt dat deze niet juist is. De kosten voor no-cure no pay bureaus moeten door gemeenten betaald worden en die kosten worden weer doorberekend aan u als inwoner.  

WOZ-waarde

Als u op 1 januari eigenaar of huurder bent dan ontvangt u een WOZ-beschikking. Daarin staat de WOZ-waarde van uw huis vermeld. Het vaststellen van de WOZ-waarde gebeurt aan de hand van verkoopcijfers van dezelfde soort woningen als uw huis bij u in de buurt. Het gaat dan om de verkoop van die woningen op of rond de waardepeildatum van 1 januari van het voorgaande jaar. Uw gemeente bepaalt ieder jaar opnieuw wat de WOZ-waarde van uw huis is. 

Taxatieverslag

Een taxatieverslag is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde. Uw taxatieverslag kunt u via deze website raadplegen. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. 
Bedrijven kunnen gebruik maken van het RSIN in combinatie met het (aanslag)biljetnummer.

Verantwoordingsdocument WOZ

In het verantwoordingsdocument WOZ is te lezen hoe de WOZ-waarde wordt bepaald. Het is een algemene uitleg over onder meer het proces van de waardebepaling, welke gegevens invloed hebben op de WOZ-waarde en hoe we aan onze gegevens komen. Het Verantwoordingsdocument WOZ leest u hier.