rekenmachine van no cure no pay bureau

Paal en perk aan no cure no pay-bureaus

Paal en perk aan no cure no pay-bureaus

No cure no pay-bureaus verdienen grof geld aan het indienen van een bezwaar tegen de WOZ-waarde, omdat zij een vergoeding van gemeenten krijgen voor de proceskosten. 

Tot nu toe groeide het aantal bezwaren tegen WOZ-waarde en daarmee tegen de OZB-aanslag. De bezwaren werden steeds vaker ingediend door commerciële no cure no pay-bureaus, die daar veel geld mee verdienen. Slechts van 10 procent van de bezwaarmakers wordt uiteindelijk de WOZ-waarde aangepast en hoeven daarom minder belasting te betalen. 

Paal en perk

De no cure no pay-bureaus krijgen een vergoeding voor de proceskosten. Dat is per bezwaar gemiddeld 750 euro. De kosten voor het betalen van die vergoeding door gemeenten loopt in de tonnen. Deze proceskosten worden betaald vanuit gemeenschapsgeld, waardoor inwoners uiteindelijk zelf meebetalen aan die kosten. De regering wil met de nieuwe wet paal en perk stellen aan het verdienmodel van deze bureaus. 

Nieuwe wet

De nieuwe wet tegen deze no cure no pay-bureaus, die 1 januari 2024 in werking treedt, zorgt ervoor dat de bureaus minder betaald krijgen voor de proceskosten die zij maken. De uitbetaling van die kosten gaat niet meer naar de no cure no pay-bureaus, maar naar degene die de belasting moet betalen. De belastingbetaler betaalt vervolgens zelf de rekening van het no cure no pay-bureau. Dit gebeurt op deze manier om inwoners bewust te maken van het geld dat deze commerciële bureaus opstrijken, terwijl zij zelf vaak maar een paar tientjes minder aan OZB-belasting betalen per jaar. 

Aanpassen WOZ-waarde

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan altijd en is ook altijd gratis. In  het taxatierapport kunt u zien hoe de waarde van uw huis of bedrijfspand berekend is. Vooraf kan contact worden opgenomen met Cocensus. Samen met de taxateur wordt opnieuw gekeken naar de WOZ-waarde van een woning. Klopt die niet dan wordt de waarde direct aangepast. Wie het niet eens is over de vaststelling van de WOZ-waarde kan alsnog bezwaar indienen. Dit kan heel eenvoudig en kost niets. Na het indienen van een bezwaar wordt de WOZ-waarde bekeken en het huis of bedrijfspand opnieuw getaxeerd. Als de WOZ-waarde niet klopt, ontvangt u na de taxatie een aanpassing op de WOZ-beschikking.